2018. november 24., szombat

Az elmúlt 100 év ruha , frizura és smink trendjei


 

     AZ ELMÚLT 100 ÉV SMINK- ÉS HAJTRENDJEI
1900. A XX. század első évtizedében a divat élvezői a jómódú hölgyek. A nőideál a viktoriánus szépségideált testesíti meg, amely a fiatalságot és a hamvasságot helyezi középpontba. Köszönet a kooperációban résztvevőknek: Fotó: Pápai Zoltán Photo Smink: Bíró Regina Makeup Artist Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika; Tamás András Hardi Öltözék: MonArt Stúdió Modell: Bibi Sárossi



1910-ES ÉVEK Ez a Gibson-lányok korszaka volt, akik Charles Dana Gibson illusztrátorról kapták a nevüket. Az amerikai grafikus rajzai olyan magazinokban jelentek meg mint a LIFE, a Collier's vagy a Harper's. Az ideális alkat leginkább egy nyolcashoz hasonlított, vagyis a hosszú nyak, a lefelé ívelő váll, a nagy mell, a vékony derék és széles csípő volt az ideális, a frizurák óriásiak voltak és a fűző kötelező viselet volt. A némafilmekben szereplő színésznők ersős sminkkel fejezték ki a gesztusokat, nagy hatást gyakorolva a hétköznapi nőkre. Fotó: Pápai Zoltán Photo Smink: Bíró Regina Makeup Artist Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika Öltözék: MonArt Stúdió Modell: Adrienn Szám





1930-AS ÉVEK

Avagy Hollywood aranykora:
A divatot a hollywoodi sztárok inspirálják.
A kor leghíresebb színésznői, mint például Elizabeth Taylor, Joan Crawford, Marlene Dietrich, vagy éppen Katherine Hepburn minden filmjükben tökéletesen voltak felöltöztetve.
A ruhák sosem mutattak túl sokat, de testet követő sziluettjüknek köszönhetően tökéletesen láttatták az alakot. Egyszerű szabásuk és minimális díszítettségük mellet a karoknál trapézosan, a ruha aljánál pedig uszályban végződött. Minden nő rajongott az általuk elérhetetlen darabokért. Ahogy tudták másolták kedvenc színésznőjük minden szokását.
A 30-as évek sminkdivatját az elegancia jellemzi, a hódítani akaró nők enyhén füstös szemsatírral jelentek meg. A szempillavonal ceruzával kontúrozott, a szemöldök fodrosan ívelt és vékonyra kirajzolt. A száj mély vörös színű, a felső ajkak kissé fodros formájúak.

Smink: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Öltözék: MonArt Stúdió
Modell: Lea Juhász



1940-ES ÉVEK

A negyvenes évek nagyobb részében a háború uralta az emberek gondolatait.
A nők működtették a dolgokat otthon, átvéve a frontra induló férfiak munkáját - és ruhásszekrényét. A társadalmi osztályok közötti különbségek az öltözködésben is elhalványultak. Tapintatlannak tartották, ha valaki kihívóan öltözött a nélkülözések idején. A nőknek kevesebb idejük volt a szépségápolásra. A piros rúzs szinte minden nő ajkát díszítette, így probálták az időigényes szemhangsúlyos sminkeket látványos, ám kevesebb időt igénylő szájhangsúlyos sminkre váltani, megőrizve ezzel nőiességüket. New York-ban 20 millió dollár értékben adtak el ajakrúzst, ami nélkül a haditengerészet egyetlen ápolónője sem szállt tengerre. A szemöldök formáját sem igazították a korábban nagyon divatos vékony és sötét szemöldök mintájára.

Smink: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Dóra Ozoróczi

1950-ES ÉVEK

Az amerikai színésznő, Marilyn Monroe az ötvenes évek legnagyobb szexszimbóluma volt, kerekded idomaival, csodálatos kisugárzásával rögtön a figyelem középpontjába került. A férfiak és a nők egyaránt rajongtak azért, amit ő képviselt.
Marilyn mellett Audrey Hepburnt fontos még kiemelnünk az évtized nőideáljai közül.
A két divatikon egymástól élesen elkülönülő iráznyatot képvisel, két táborra bontva követőiket.
Az egyik a minta feleség, akinek legfőbb szerepe a gyermekszülés, a családi otthon rendben tartása, és férjének maximális szolgálata.
A másik női szerep a feministáé, aki az előbbi életstílust kifejezetten károsnak, az emberi agy leépüléséhez vezető útnak gondolja.
Ez a kettősség megjelenik az öltözködésben és a mindennapi hajviseletben is.
A kor sminktrendje eleganciát és nőiességet hírdet. Elengedhetetlen a tusvonal, a vörös rúzs, a műszempilla és kötelező a szépségpötty.

Smink: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Zsófi Czelláth
 – Zsófi Czelláth társaságában.



1960-AS ÉVEK

,,Tizenhat évesen nevetséges, vézna kislány voltam, csupa szempilla és csupa láb. Aztán az emberek elkezdték mondogatni, hogy csodálatos vagyok. Azt hittem megőrültek.” -Twiggy

Az angol származású modell nagy hatással volt a kor sminktrendjére.
Tussal feltűnőre festett alsó szempilláit ezrek utánozták, és őt követve brutálisan sűrű műszempillát ragasztottak a lányok.
Ez az ún. Twiggy smink. Megjelent minden vezető divatmagazinban (egy év alatt 13 Vogue fotózás!), 80 fontos óradíjat kapott, és már 1967-ben Twiggy Dresses nevű saját kollekciójával jelentkezett. A Twiggy look-hoz hozzátartozik a fiúsan rövidre vágott haj és a szeplő. A sminket jellemzi továbbá a hármas tusvonal, a fagyi színek, és a babás pirosítás.
Az öltözködést befolyásoló tényező, a fiatalság öntudatra édredése. A divatot már nem csak a kisebb vagyonos réteg képviselni, ennek okán vált különböző irányzatokra.

Smink: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Fédra Jakab
 – Fédra Jakab 



1970-ES ÉVEK

A divat alakulását már nem a tervezők, hanem a hétköznapi emberek befolyásolták. Ezáltal vált külön irányzatokra az aktuális trend. A hippi stílus képviselői trapéznadrágot és hímzett inget viseltek, a punkok szegecses ruhadarabokat, halálfej mintás kiegészítőket és szakadt nadrágokat hordtak, a diszkó kedvelői latexnadrágot, fénylő arany topokat, selyemruhákat és platformcipőt választottak maguknak.
Aki látta a Szombat esti láz című 1977-es filmet, annak nem kell bemutatni milyen is volt egy diszkós este. Annak idején sem volt divat mackónadrágban buliba menni, sőt mindenki arra törekedett, hogy minél extrémebb legyen a megjelenése.
A diszkó kultúra a sminkelési szokásokra is rányomta bélyegét, trendi volt a metálfényű termékek használata és a cicásan nyújtott satírozás.

Smink: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Zsófi Polgár




1980-AS ÉVEK

Az évtizedre jellemző öltözködést és sminktrendet semmivel sem lehet összekeverni. Mindenki emlékezetébe belevésődtek a válltömések, és a ma is kedvelt fermernadrágok. Mert a farmer a korszak legcsodálatosabb dolga volt és nem állt meg ott, hogy nadrág! Volt belőle mellény, szoknya, dzseki, farmering, de akár sapka, farmercipő, vagy farmertáska. Emellet népszerű a miniszoknya, a törpe tűsarkú cipő, a csipke, a tüll, a neccharisnya, a nagy méretű bizsuk, műanyag kiegészítők.
Kedvelt szín volt például a pink, a neonzöld vagy a virító narancssárga. Ezeket az élénk színeket előszeretettel alkalmazták az öltözködésben, de a sminkben is.
A színes szemsminket erőteljes pink pirosításhoz társították, mert semmi nem volt túl sok. Az ajkakon is alapvetően az élénk színek domináltak. 
A korszakban népszerűek a hajon végzett vegyi kezelések, mint például a dauer, a harsány színű hajfestés és a melír. A tupírozás, mint fésülési technika elengedhetetlen, megkoronázva egy színes plüss hajgumival.

Smink/styling: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Adrienn Gacsályi






1990-ES ÉVEK

A Spice Girlst bizonyára senkinek sem kell bemutatnom. Talán azt sem kell ecsetelnem, hogy a banda a '90-es években igazi divatdiktátor hírében állt. A holdjáró cipők és az édi copfok a lányok védjegyévé váltak.
Tagadhatatlanul visszatért néhány jól ismert darab a ‘90-es évekből, mint például a Choker nyaklánc, ami igazán egyszerű, de mégis mutatós kiegészítő, vagy a crop top, a farmerdzseki és a hátizsák a mindennapokra.
A sminktrendet elősorban a természetesség és a letisztultság jellemzi, a láthatatlan smink évtizede. Előtérben a földszínek, népszerű az ajakkontúr, a bőrfelszín hibátlan.

Smink/styling: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Zámbó Anna
 –






2000-ES ÉVEK

“Az évtizedre a mash-up a legmegfelelőbb kifejezés - a korszak, amely egyszerre tűnt nosztalgikusnak és futurisztikusnak, ahogy szégyentelenül kölcsönzött az elmúlt évtizedek trendjeiből, formáiból és hangulataiból” -azaz mostanra a divatvilág a popiparhoz hasonlóan “már mindent látott”, és csak az újrafelhasználás marad. Mindenki a világnézetének, életstílusának és ízlésének megfelelően válogathatott a trendek között.
Az internetnek köszönhetően a celebek fontos szerepet kezdtek játszani a divat világában. A hétköznapi nők úgy akartak kinézni és öltözködni mint a hírességek. Számos híresség vált példaképpé, mint például: Shakira, Rihanna, Beyonce, Jennifer Lopez, Britney Spears, Avril Lavigne, Hillary Duff, Paris Hilton.
Szintén fontos fejlemény volt, hogy egyszerre mindenkinek hozzáférhetővé váltak az addig csak a felső tízezernek szóló luxusmárkák.
Nagy népszerűségnek örvendtek a Juicy melegítők baba színekben. Persze szigorúan csípőnadrág és aprócska felső, hogy a has azért kilógjon!
Apropó, csípőnadrágok! Elengedhetetlen részei voltak a női szekrénynek, mint a csőtop és az apró felsők. Persze hozzá tartozott a köldökpiercing és a tetkó is.
Az évtized eleje a réteges öltözködés kiteljesedésének csúcspontja volt, amikor a szoknyát vagy ruhát trapéz farmerra húzták. Ez a trend juttatta a süllyesztőbe az Avril Lavigne-nyakkendőt, amiért minden nő meg volt őrülve.
Közkedvelt volt a hosszú, a kiszárított, a középen cikkcakkban elválasztott haj, és a melír.
Az ezredfordulótól a sminkdizájnok trendekbe rendeződtek, mint például: Space-age, Avantgard stb.
Egy dologban viszont megegyeztek, az pedig a bőr tökéletessége.
Népszerű volt a szájfény, a fekete szemceruza, a lila vagy metál hatású szemsminkek, a pirosítók és a bronzolók használata.

Smink/styling: Bíró Regina Makeup Artist
Fotó: Pápai Zoltán Photo
Haj: Hairville Fodrászat - Berghold Mónika
Modell: Hófer Janka
 – Janka Hófer


2010-es évek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése